Levererar politiken?

Sverige är mitt upp en period av historisk hög efterfrågan på bostäder. Boverket har gjort bedömningen att det behövs 600 000 nya bostäder fram till 2025 varav 320 000 redan 2020. Detta kräver en byggtakt om 80 000 bostäder per år de närmaste åren.

Nästan alla kommuner anser att det råder bostadsbrist, framförallt centralt, så behovet ser stort ut. Här vill vi varna för att man troligen missbedömer långsiktig efterfrågan – hälften av Sveriges kommuner har haft en negativ eller stillastående befolkningsutveckling de senaste 50 åren. Om urbaniseringen fortsätter som tidigare kommer trycket på de större städerna att öka ytterligare.

Hur finansieringen skall gå till är en öppen fråga. Finansiering av nyproduktion är kopplad till efterfrågan i form av bostadssökande som vill/kan satsa egna pengar på en bostadsrätt/villa eller har betalningsvilja/förmåga som motsvarar hyran för nyproducerade lägenheter:

För bostadsprojekt påbörjade under 2016 och 2017 svarade bostadsrätter och villor för 63% - motsvarande 38 000 av 61 000 lägenheter. Hela denna del av nyproduktionen är beroende av att privatpersoner kan och vill investera. Här är naturligtvis objektets kvalitet (pantvärde) också en avgörande faktor för den del av finansieringen som skall ske via bank. Totalt handlar det om att 140 miljarder per år behöver finansieras denna väg.

Bra läge och en attraktiv boendemiljö är naturligtvis avgörande för att finansiera nyproduktion av hyresrätter.  Här handlar det om ytterligare 65 miljarder per år.

För att locka investeringskapital från bostadsköpare såväl som villiga hyresbetalare krävs att marknaden kan erbjuda tillräckligt bra objekt.

Attraktiva bostadslägen konkurrerar med andra intressen i form av till exempel det rörliga friluftslivet, befintliga grönytor, kulturhistoria, biologisk mångfald eller helt enkelt en motvilja mot förändring - som med dagens regelverk och processer, ofta uppbackat av media,  har en orimligt stark ställning.

Vill vi i närtid ha ett nybyggande som motsvarar behovet och efterfrågan så måste olika intressen balanseras mot bostadsbyggandet på ett smartare och snabbare sätt än vad som sker idag.

Den finansiering som erfordras kräver att vi bygger där människor vill bo - inte där det trots alla hinder går att bygga.

Vill du vara med och påverka? Du hittar vår kontaktinformation under huvudmenyn “Kontakta oss”.