Finansieringen av nya bostäder kräver att vi bygger där människor vill bo - inte där det trots alla hinder går att bygga

Balanseringen av olika intressen - var av lagstiftaren tänkt att göras i en ”upplyst dialog” - där lokalsamhällets behov vägdes mot statens i syfte att i varje enskilt fall söka lösningar som gynnar båda parter. Så blev det aldrig. 

Genom att lagen är otydligt formulerad har tolkningen överlämnats till myndigheter och kommunala instanser - vilket innebär att riksintressen - tänkta som underlag för en diskussion - har blivit förbud som hämmar lokalsamhällets utveckling och har en stor ekonomisk effekt. Dessutom ökar kraven från olika regelverk i en allt snabbare takt. 

Detta är ofta ett resultat av att olika intressegruppers driver enskilda frågor. De backas inte sällan upp av media och behöver inte ta ansvar för helheten. Svenska naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF, Djurens rätt och liknande organisationer med verksamhet inom miljö-/naturskydd samlar enligt svensk insamlingskontroll (90-konto) in 1,2 miljarder årligen – så resurser finns.

Dessutom finns det en mer osynliga påverkan som uppstår vid intressegemenskap mellan en intressentgrupp och de tjänstemän som på olika nivåer bereder och beslutar i olika ärenden i plan- och bygglovsprocesser 

Jag saknar en faktabaserad dialog om hur vi skall kunna utveckla våra lokalsamhällen med en mer rimlig balans mellan konkurrerande intressen där hänsyn tas till marginalnyttan för olika intressenter. 

För att locka investeringskapital från bostadsköpare såväl som villiga hyresbetalare krävs att marknaden kan erbjuda tillräckligt attraktiva objekt. Attraktiva bostadslägen konkurrerar med andra intressen - i form av till exempel strandskydd, det rörliga friluftslivet, befintliga grönytor, nyckelbiotoper, kulturhistoria, biologisk mångfald eller helt enkelt en motvilja mot förändring - som med dagens regelverk och processer har en orimligt stark ställning.

Vill vi i närtid ha ett nybyggande som motsvarar behovet och efterfrågan så måste olika intressen balanseras mot bostadsbyggandet på ett smartare och snabbare sätt än vad som sker idag.

Timingen för att diskutera dessa frågor har aldrig varit bättre. Flertalet politiska partier uttrycker att de vill sen en förändring av dagens regelverk. Men trots en politisk önskan om minskning av riksintressenas omfattning till förmån för bostadsbyggande - har vi inte fått någon förändring av vare sig regelverk eller praxis. Skälet torde vara att det på tjänstemannanivå inom såväl departementen som myndigheterna finns ett starkt motstånd mot att ändra dagens obalans vad gäller riksintressenas ställning i relation till lokalsamhällets behov. Istället pågår ett antal initiativ för att ytterligare försvåra användningen av lokalsamhällets resurser.

Därför behövs en part som med kraft och över tid driver dessa för lokalsamhället så viktiga frågor.

Sambainstitutet (för samhällsbyggnad i balans)

Sambainstitutet är ett initiativ från min sida för att skapa en sådan kraft. Jag vet också att många delar min problembeskrivning och mitt mål är att engagera intressenter inom området för att bilda ett nätverk, bidra med idéer och finansiering av verksamheten. 

Myndigheternas tillämpning av dagens regelverk och inte sällan deras attityd är ett stort problem och enskilda privata aktörer drar sig för att driva processer då det kan slå tillbaks på det egna ärendet eller den egna affären. Genom att institutet agerar behöver inte enskilda företag exponera sig i debatten.

Det är ingen enkel uppgift som institutet står inför - att verka för bättre balans mot de många och starka krafter som ofta ganska generellt är motståndare till exploatering.

För att kunna göra skillnad måste vi på sikt samla ihop ett stort antal intressenter från olika sektorer av flera skäl:

·     Legitimiteten ökar om vi representerar olika delar av lokalsamhället

·     Vi bygger ett nätverk som kan fånga upp saker som händer

·     Vi blir fler som kan hjälpas åt att sprida kunskap

·     Fler intressenter ger mer resurser att driva våra frågor

Vi är några stycken som vill driva detta arbete men vi behöver bli många fler. Jag skulle därför gärna vilja ha en dialog med dig i dessa frågor.

Kontakta oss om du löpande vill bli informerad om hur arbetet fortskrider.