Obalans mellan riksintressen och lokalsamhällets behov är ett hinder för bostadsförsörjningen. Obalansen förstärks dessutom av att starka intresseorganisationer tycker att detta är bra.

Om detta skrev Stefan Attefall och Jan Berg 2019 en debattartikel i DI.

Balanseringen av olika intressen var av lagstiftaren tänkt att göras i en ”upplyst dialog” där lokalsamhällets behov vägdes mot statens i syfte att i varje enskilt fall söka lösningar som gynnar båda parter.

Så blev det aldrig. Genom att hushållningsbestämmelserna är otydligt formulerade har tolkningen överlämnats till myndigheter och kommunala instanser.

Olika sektorsmyndigheter (Länsstyrelserna, Boverket, Naturvårdsverket mm) har sedan många år successivt flyttat fram sina positioner genom att forma en praxis som innebär att riksintressen - tänkta som underlag för en diskussion - har blivit förbud som hämmar lokalsamhällets utveckling, påverkar vår livskvalitet och har en stor ekonomisk effekt.

Resultatet av myndigheternas beslut är att över 60% av Sveriges land- och vattenareal på grund av riksintressen eller andra skäl har begränsningar vad avser planering och utveckling.

Så - istället för den eftersträvade dialogen sker styrningen idag genom direktiv och bokstavstolkning av lagar och regler.

Såväl praxis som enskilda ärenden påverkas också av att olika intressegrupper har fått ett mycket starkt inflytande. 

 

TRIANGEL.jpg

Bilden ovan illustrerar balansen mellan statens, kommunens och fastighetsägarens intressen. Det finns starka intressegrupper som med uppbackning av media använder sig av riksintressen mm för att förverkliga sina egna mål. 

Det handlar dels om rätten att överklaga men också om den mer osynliga påverkan som uppstår vid intressegemenskap mellan en intressentgrupp och de tjänstemän som på olika nivåer bereder och beslutar i olika ärenden i plan- och bygglovsprocesser. Hur stort personligt engagemang inom ett område krävs för att en tjänsteman i praktiken borde betraktas som jävig?

Med dagens processer och regelverk balanserar vi inte olika intressen mot varandra på ett upplyst sätt - baserat på fakta och marginalnytta. Detta medför att utbyggnaden av erforderlig infrastruktur, bostäder mm inte svarar upp mot lokalsamhällets behov.

Myndigheternas tillämpning av dagens regelverk och inte sällan deras attityd är ett stort problem och enskilda privata aktörer drar sig för att driva processer då det kan slå tillbaks på det egna ärendet eller den egna affären.

Vi har gjort förslag till ett antal förbättringsområden vad gäller balanseringen av Statens intressen mot lokalsamhällets behov.

Jan Berg

Institutet för Samhällsbyggnad i Balans

Insikt driver förändring

 

© Jan Berg - www.sambainstitutet.se – innehållet på denna sida får användas och spridas om källan anges.